Alt om byggrenhold

Skal du i gang med bygging er det viktig at man følger alle regler om renhold. Det er viktig å opprettholde et godt arbeidsmiljø under byggingen og et godt innemiljø når bygget er ferdig.

2024-01-02

Byggerenhold

Når man skal i gang med å bygge er det essensielt at man følger alle reglene om renhold. Dette er viktig både under byggingen og for et godt innemiljø i ferdig bygning.

Dersom du er et byggefirma som skal i gang med å bygge, er det nødvendig at du følger alle reglene rundt renhold. Hvis ikke kan du risikere å bryte arbeidsmiljøloven.

I denne artikkelen kan du lese om alt du trenger å vite om renhold under byggeprosjekter. Dersom du skulle trenge et rengjøringsfirma til ditt byggeprosjekt.

Rengjøring i byggeperioden

Når man skal i gang med et byggeprosjekt er det flere ting man er nødt til å tenke på, og renhold er én av dem. Å fokusere på renhold er viktig for å oppnå et godt arbeidsmiljø under byggingen og et godt innemiljø når bygget er ferdig.

Overflater i rom, kanaler og lignende skal være rengjort og frie for synlig støv og fett før bygningen tas i bruk. Dette er for å begrense forurensningsmengden til inneluft og sikre god inneluftkvalitet.

Ifølge arbeidsmiljøloven skal man innrette arbeidsplassen slik at arbeidsmiljøet blir gjennomført på en forsvarlig måte. Loven innebærer blant annet at man må sørge for at arbeidsrom og sanitær- og velferdsrom blir holdt ved like og er rene og ryddige.

Hva bør byggrengjøringen inkludere?

I forbindelse med byggeprosessen skiller man byggrenhold ut fra forskjellige faser, som pågår fra bygget er lukket, og rengjøringen i avslutningsfasen av byggeperioden. Under kan du hva som bør omfattes under og i slutten av byggeperioden.

Byggrengjøring under byggeperioden bør inkludere:

 • Støvsuging av utsatte installasjoner som tekniske rom, sjakter og rørgater
 • Vaske overflater i vegger, over himling og i andre hulrom, før de forsegles
 • Rengjøring av installasjoner som ventilasjonsanlegg før overlevering
 • Grundig hovedrengjøring av alle overflater før innflytting

Avsluttende rengjøring av byggeperioden bør inkludere:

 • Fjerning av avfall
 • Rengjøring av alle innvendige overflater, som fastmonterte innredninger, himlinger, lister og skap
 • Rengjøring av flater og installasjoner over demonterbare himlinger
 • Pussing av vinduer
 • Rengjøring og overflatebehandling av harde og halvharde gulvbelegg

Flere aktualiteter

 • Godt inneklima

  Med dedikerte og fagutdannede medarbeidere, kombinert med velprøvde og standardiserte renholdstjenester, har vi et dyktig team som rengjør over ni millioner kvadratmeter. Med kontorer helt fra Bodø til Kristiansand, ønsker vi stadig å forenkle det kompliserte – men det klarer vi ikke uten dedikerte medarbeidere.

  Les mer

Ikke bruk tid på renholdet, få et skreddersydd tilbud fra Eir.

Nysgjerrig på Eir Renhold og hva vi kan gjøre for deg?

Meld deg på vårt nyhetsbrev!