Godt inneklima

Med dedikerte og fagutdannede medarbeidere, kombinert med velprøvde og standardiserte renholdstjenester, har vi et dyktig team som rengjør over ni millioner kvadratmeter. Med kontorer helt fra Bodø til Kristiansand, ønsker vi stadig å forenkle det kompliserte – men det klarer vi ikke uten dedikerte medarbeidere.

2024-01-01

Som 18-åring kom Kadri Dervisi fra Nord-Makedonia til Norge. Han ble først introdusert for arbeidsmarkedet her til lands ved å vaske brakkerigger på 80-tallet. I dag er Kadri driftsleder i Eir Renhold – en del av 4Service – og elsker yrket sitt!

‒ Jeg liker veldig godt at ingen dag er lik. Plutselig ringer det noen som ikke får en pall inn i heisen, eller en kunde som har behov for renhold i forbindelse med et arrangement samme dag. Det er det som gjør jobben min så spennende. Jeg må bruke hodet, øynene og se behovet, forteller Kadri, og fortsetter:

‒ Det å kunne være ute hos kundene gir meg stor frihet! Jeg har aldri vurdert å bytte yrke eller firma.

Stadig mer tillit og ansvar

Når det gjelder arbeidsplass, har Kadri vært med på litt av en reise. Helt fra det i sin tid het Rengjøring og vedlikehold til det som i dag heter Eir Renhold. Likevel, har Kadri alltid følt seg trygg i rollen sin og på sin arbeidsgiver. Kanskje det er denne tryggheten som har gjort at Kadri stadig har fått mer ansvar?

‒ Å få mer ansvar har gitt meg en liten aha-opplevelse. Nå er min jobb faktisk veldig avhengig av hvordan andre gjør sin jobb. Derfor er det viktig at jeg er tilgjengelig for mine medarbeidere, og kan være behjelpelig for dem der det trengs. Jeg er nødt til å lytte til dem og komme med forslag til løsninger på utfordringer de eventuelt skulle ha. Jeg er selv opptatt av riktig ergonomi og trivsel, smiler Kadri.

Det er ingen tvil om at Kadri virkelig brenner for renholdsfaget. Han mener at sluttresultatet kan påvirke enkeltmennesker. Kadri forklarer:

‒ Du kan ikke bare gi noen en klut og en kost og forvente at resultatet blir bra. Dette er jo faktisk arbeidsplassen til noen. Da er det vår oppgave å gjøre den til et hyggelig sted å være. Det handler om å være våken og lese mellom linjene. Mine medarbeidere må bruke hodet like mye som kroppen.

Et bedre inneklima

Det er gjennom erfarne og fagutdannede medarbeidere at et inneklima i et bygg kan bli bedre. Nettopp fordi det er gjennom erfaring og utdanning at renhold blir utført på best mulig måte. Et godt inneklima kan bidra til både økt trivsel og bedre helse. Dette har blant annet blitt bekreftet i flere utvalgsundersøkelser gjort i skoler og barnehager*. Kadri nevner kjemikalier som en viktig faglig del av yrket, og kunnskap om dosering er kanskje noe vi alle kan lære av.

‒ Vår største feil er at vi bruker for mye såpe. Det gjelder i hjemmet også. Bare tenk hvordan håret ditt blir hvis du bruker litt for mye sjampo og ikke får vasket det skikkelig ut. I de fleste tilfeller er mindre ofte bedre. I noen tilfeller er rent og vann og en ren klut det som skal til. I daglig renhold er det nesten bare nøytrale midler som trengs.

Kadri tok selv fagbrevet for over 20 år siden. Å ha den grunnleggende kunnskapen i bunn, gjør at han kan jobbe både operativt og strategisk i yrket sitt. I tillegg finnes det nå enda et element som Kadri tror kan hjelpe bransjen å bli enda mer effektiv og smartere.

‒ Teknologien har kommet for å bli. Jeg mener at vi kommer til å trenge den for å lette arbeidet vårt. Det handler ikke om at den skal ta over jobbene våre. Bare tenk hvis vi ikke hadde hatt moppen. Skulle vi sittet på knærne og gjort alt for hånd, hadde yrket vært tyngre, vanskeligere og mer tidkrevende. Det er mange områder der robotteknologi kan være til nytte for oss, for eksempel i store haller. Der tror jeg vi har mye å hente.

Teknologien har kommet for å bli. Jeg mener at vi kommer til å trenge den for å lette arbeidet vårt. Det handler ikke om at den skal ta over jobbene våre. Bare tenk hvis vi ikke hadde hatt moppen. Skulle vi sittet på knærne og gjort alt for hånd, hadde yrket vært tyngre, vanskeligere og mer tidkrevende.

Løsningsorientert

Hverken oppkjøp, reorganisering, mer ansvar eller ny teknologi kan vippe denne mannen av pinnen. Men det er faktisk én gang Kadri har kjent litt på usikkerhet.

‒ Jeg klarte faktisk å låse meg selv inne på et kjølerom en gang, humrer han og fortsetter:

‒ Da ble jeg ordentlig bekymret! Jeg var ganske tynnkledd og begynte å se etter løsninger for hvordan jeg kunne stoppe kulden om jeg skulle bli værende hele natten. Mat hadde jeg heldigvis tilgjengelig, siden det var kjølerommet til en kantine. Heldigvis fant jeg til slutt en måte å åpne døren på fra innsiden.

Det er godt å vite at Kadri er løsningsorientert, og tar utfordringer på strak arm. Han avslutter med å ramse opp grunner til hvorfor han aldri skal endre yrke:

‒ Det beste med denne jobben er at jeg kan ta vare på meg selv, ved å være fysisk aktiv, og samtidig tar jeg vare på bygninger og materialer.


Kilder:
*Becher, R. og Øvrevik, J. (2017). Inneklimaets betydning for barns helse og trivsel i skoler og barnehager. Allergi i Praxis, 02/2017, ss. 30-35.

Ikke bruk tid på renholdet, få et skreddersydd tilbud fra Eir.

Nysgjerrig på Eir Renhold og hva vi kan gjøre for deg?

Meld deg på vårt nyhetsbrev!